СрпскиРуски
Претрага
Пријава на новости
Пријатељи центра
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Друштвене мреже
Банер
Банер

Тотални диктат 2017

 _5 И ове године вас чекамо 

у Руском центру,

у Гимназији "Ј. Ј. Змај"

да заједно пишемо

Тотални диктат!

Видимо се у суботу, 8. априла

у 13. сати!


 

Драги пријатељи, међународна акција популаризације руског језика и писмености под називом «Тотални диктат» ове године ће се одржати дванаести пут. Идеја коју су 2003. изнели студенти Новосибирског државног универзитета брзо је стекла популарност. У акцији је већ учествовало на хуљаде и хиљаде људи из целог света (из Северне и Јужне Америке, Европе, Азије, Африке, Аустралије и Океаније) који су желели да провере ниво свог знања руског језика. Само у Русији диктат се ради у више од 120 градова. Оваква провера знања нарочито је актуалана у данашње време, када оловку замењује тастатура, а писменост проверавају специјални програми на компјутерима и мобилним телефонима.

Диктат, укључујући и време предвиђено за слушање текста, траје око сат времена, а резултати ће бити доступни на сајту Тоталног диктата неколико дана касније.

002 beli

Организатори Тоталног диктата мислили су и на оне којима руски није матерњи језик и којима је тешко да се такмиче и пореде са Русима, па су за њих направили посебан тест који се зове TruD. Он је намењен свим оним поштоваоцима руског језика који још увек не владају довољно тим језиком и нису спремни да пишу диктат, али желе да учествују у овој манифестацији.

Тест TruD базиран је на тексту диктата и састоји се од 6 задатака различе тежине (од лакшег ка тежем). Свако ко учи руски у стању је да уради тест, делимично или потпуно и тимепровери свој ниво владања руским језиком.
За разлику од Тоталног диктата где оцена зависи од броја правописних грешака, у тесту TruD сваки задатак носи одређени број бодова и оцењивање сњ врши сабирањем истих.

003 trud beli

У Новом Саду, ће се и ове године Тотални диктат писати у Руском центру, у Гимназији Јован Јовановић Змај и то у суботу 8. априла, у 13.00 сати.

Свим заинтересованим Новосађанима биће омогућено да учествују у овој све популарнијој акцији. Позивамо све наше суграђане, било да су носиоце руског језика, или уче руски, или су тек поштоваоци овог прелепог језика да, без обзира на то колико добро познају руски језик дођу и учествују у Тотаном диктату и тако постану део велике међународне породице људи који воле и поштују руски језик и културу.

Учешће је бесплатно.

Са резултатима теста сваки учесник TruD-а (као и сваки учесник Тоталног диктата) може се упознати искључиво на званичном сајту Тоталног диктата (www.totaldict.ru). Резултати ће бити доступни 12. априла.

Чекамо вас у Руском центру 8. априла у 13. сати.